Orbona fragariae Vieweg, 1790
óriás télibagoly

Szinoníma: szamóca-télibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató rövid, vaskos, előreálló. A fej- és torszőrzet az elülső szárny alapszínével megegyező, sötét szalmasárgától a világos téglavörösön át a vöröses dohány barnáig változó. A potroh feketés, oldala, hasa és a szelvényhatárok feltűnő sárgák. A kör- és a vesefolt vékony, világos vonallal körülrajzolt, az alapszínnel egyező kitöltésűek. A keresztvonalak kettősek, világos közepűek, az árnyékvonal halvány, elmosódó. A hullámvonal világos, belső oldalán sötéttel árnyékolt, majdnem egyenes lefutású. A hosszanti erek egy árnyalattal világosabb pikkelyekkel fedettek. A rojttő sötét, a rojt sötét sárgás- vagy vörhenyesbarna. A hátulsó szárny füstös feketésszürke pikkelyekkel sűrűn fedett, az elülső szegély, a belső szegély és a rojttő és a rojtok feltűnően élénk sötétsárgák. A holdfolt nagy, sötét. A fonák vöröses árnyalatú sárgásbarna, az elülső szárny középtere besötétülő, a holdfolt árnyéka élesen, a külső keresztvonalé és a hullámvonalé halványan kirajzolódó.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Méret: 30-40 mm.

Repülési idő: ősszel, majd áttelelés után tavasszal repül, enyhébb időjárás esetén téli napokon is mozog.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: ritka és lokális. Főleg hegy- és dombvidékeinken fordul elő. Élőhelyei erősen nedves és hűvös, dús aljnövényzetű erdőterületek, patakvölgyek és szurdokerdők.

Hernyója bársonyos narancssárga, hátán sötétebb, vöröses behintéssel. Oldalvonala sárgás, alatta találhatók a fehér, fekete keretű légzőnyílások. A nyakpajzsa feltűnően nagy, fekete, sárga szegélyű. Feje barna. A hernyó kannibál, laza földszövedékben bábozódik.

Tápnövény(ek): gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), bükköny-fajok (Vicia spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), iszalag-fajok (Clematis spp.), útifű-fajok (Plantago spp.), galaj-fajok (Galium spp.), fűz-fajok (Salix spp.), szamóca-fajok (Fragaria spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 13.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 10. 14.