Orthosia gracilis ([Denis & Schiffermüller], 1775)
karcsú barkabagoly

Szinonímák: Cororthosia gracilis, Taeniocampa gracilis – karcsú fésűsbagoly, karcsú-fésűsbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató kicsi, előreálló, külső oldala sötétbarna, belső oldala világos. Tora robusztus, szőrzete egyöntetű. Az elülső szárny alapszíne a halvány sárgásszürkétől a sötét pirosasbarnáig változó, leggyakrabban rózsaszínes árnyalatú halvány szürkésbarna. A bagolyrajzolat hiányos, a csapfolt mindig hiányzik. A kör- és vesefolt az alapszínnél sötétebb kitöltésű, vékony világos vonallal körülrajzolt. A belső keresztvonal alig látható, a külső éles sötét pontokra szakadozott. A hullámvonal folytonos, csak enyhén ívelt, világos vonal, erőteljes sötétebb belső árnyékkal. A rojt hosszú, szürkésbarna. Tővonala világos, belső felén az érközökben sötétebb pontokkal. A hím hátulsó szárnya fehér, az erek szürkével halványan fedettek, szegélytere vékony, élesen elváló; a rojt fehéres. A nőstény hátulsó szárnyán a fehér alapszínt az erőteljes szürke behintés a tőtér kivételével teljesen elnyomhatja; a holdfolt mindkét ivarnál jól kirajzolódó. A rojt fehéresszürke, tővonala éles, világos. A hím fonákja szürkésfehér, a nőstényé sötétebb árnyalatú, a keresztvonal pontokra szakadozott, a holdfoltok eléggé erőteljesek.

Változékonyság: mintázata és alapszíne változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 35-40 mm.

Repülési idő: március-május.

Általános elterjedés: Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: bárhol előfordulhat, a meleg, de viszonylag zárt lombhullató vegyeserdőket kedveli.

Hernyója kékeszöld, három fehéres hátvonallal, amelyek között minden szelvényen két halvány világos folt található. Oldalvonala fehér, fölfelé feketével árnyékolt. Légzőnyílásai fehérek, feketével keretezettek. Feje egyöntetű barnássárga. Bábként telel.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárú növényt elfogyaszt: például fűz-fajok (Salix spp.), szeder- és málna-fajok (Rubus spp.), rózsa-fajok (Rosa spp.), alma-fajok (Malus spp.), ribiszke-fajok (Ribes spp.), nyár-fajok (Populus spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), üröm-fajok (Artemisia spp.), gólyaorr-fajok (Geranium spp.), cickafark-fajok (Achillea spp.), here-fajok (Trifolium spp.), legyezőfű-fajok (Filipendula spp.).

Hasonló faj(ok): Orthosia cerasi, Orthosia incerta, Orthosia miniosa

Imágó

© Dr Gergely Péter
© Káldi József, 2019. 04. 10.
© Baranyi Tamás, 2007. 04. 07.
© Baranyi Tamás, 2007. 04. 07.
© Balogh Diána, 2021. 03. 31.

Egyéb stádiumok

© Kárpáti Marcell, 2018. 05. 28.