Orthosia opima (Hübner, 1809)
hegyesszárnyú barkabagoly

Szinonímák: Cororthosia opima – hegyesszárnyú fésűsbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny csúcsa hegyes, az erek végig egyszínűek és az alapszínbe olvadóak. Az ajaktapogató kicsiny, egyenes, előreálló. A hím csápja kétszeresen fogazott, a nőstényé fonalas. A csáptengely mindkét ivarnál világos. A tor robusztus, szőrzete egyöntetű. A potroh rásimuló pikkelyekkel fedett, a potrohpamacsok hiányoznak. Az elülső szárny lilás árnyalatú szürkésbarna, a bagolyrajzolat hiányos, csapfoltja nincs. Keresztvonalai halványak, kettősek. A középtér az alapszínnél lényegesen sötétebb kitöltésű. A középvonal erőteljes, sötétbarna. A kör- és vesefolt vékony, világos vonallal körülrajzolt. A hullámvonal éles, kettős, majdnem egyenes. A rojt hosszú, egyöntetű, az alapszínnel megegyező. Tővonala egészen vékony, világos, belső oldalán az érközökben apró fekete pontokkal. Hátulsó szárnya szürkésbarna, keskeny, halvány szegélytérrel. A holdfolt általában kivehető. A rojt szürkésbarna, tővonala világos, belülről sötét csík kíséri. Fonákja világos, lilás árnyalatú szürkésbarna. A holdfoltok árnyéka általában, a külső keresztvonal csak időnként látható.

Változékonyság: mintázata és alapszíne változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 35-39 mm.

Repülési idő: március-május.

Általános elterjedés: Európától (kivéve Dél-Európa) Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: többfelé előfordul, kedveli a nedves réteket és erdőket.

Hernyója vörösbarna, három finom, világos hátvonallal. Az alapszín a vonalak között kicsit sötétebb árnyalatú. Oldalvonala sötétbarna, alulról pirosan árnyékolt. Feje pirosasbarna, a hasoldal sárgászöld. Talajban bábozódik, bábként telel.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárú növényt elfogyaszt: például fűz-fajok (Salix spp.), éger-fajok (Alnus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), csarab-fajok (Calluna spp.), áfonya-fajok (Vaccinium spp.), here-fajok (Trifolium spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.).

Hasonló faj(ok): Orthosia populeti

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 03. 22.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 03. 20.
© Dr Gergely Péter
© Kárpáti Marcell, 2019. 03. 17.
© Kárpáti Marcell, 2019. 03. 30.
© Pintér Balázs, 2021. 04. 01.
© Balogh Diána, 2014. 03. 12.