Orthosia populeti (Fabricius, 1775)
nyárfa-barkabagoly

Szinonímák: Monima populeti – nyárfa-fésűsbagoly, bíborbarna fésűsbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A hullámvonal erősen hullámos vagy foltokra szakadozott, gyakran a szárny alapszínébe olvadó. Feje kerek. Az ajaktapogató kifejezetten rövid, egyenes, előreálló. A hím csápja fésűs, a nőstényé fonalas. Tora robusztus, egyöntetűen, dúsan szőrözött, a potrohpamacsok hiányoznak. Az elülső szárny alapszíne lilás árnyalatú barnásszürke. A bagolyrajzolat hiányos, csapfolt nincsen. A keresztvonalak sötétek, vékonyak, időként alig láthatók. A kör- és vesefolt az alapszínnél sötétebb kitöltésű. A középvonal kontraszt nélküli, sötét sávként jelentkezik. A hullámvonal enyhén ívelt, vékony, sárgásbarna. Belső oldalán a nyílfoltok néha kifejezettek. A rojt hosszú, vöröses árnyalatú. A rojttő vékony, világos vonal. A hátulsó szárny egyöntetű, szürke. A holdfolt árnyéka halvány, de kivehető. A rojt az alapszínnél világosabb. A fonák szürkésbarna, a holdfoltok árnyéka általában, a keresztvonalé csak néha figyelhető meg.

Változékonyság: mintázata és alapszíne változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 33-38 mm.

Repülési idő: március-május.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: erősen lokális. Kedveli a középhegységi hűvös csapadékos élőhelyeket, sík- és dombvidéken csak nagyobb, zárt, humid erdőkből ismert.

Hernyója világoszöld, három vékony, fehéres hátvonallal. A fehér, barna keretű légzőnyílásokat két finom fehér csík között találjuk. Feje világos, alsó harmada fehérrel pöttyözött. Bábként telel.

Tápnövény(ek): fűz-fajok (Salix spp.), nyár-fajok (Populus spp.).

Hasonló faj(ok): Orthosia opima

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 03. 05.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 03. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 03. 05.
© Káldi József, 2018. 03. 13.