Panthea coenobita (Esper, 1785)
jegenyefenyőbagoly

Szinonímák: tarka fenyőbagoly, apácabagoly, pepitabagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnyán a tőtér fehér, benne három fekete, szögletes folt látható. A belső keresztvonal fekete, erőscn fogazott, belülről széles fehér sáv kíséri. A középtér fekete, de a felső szegélyről a sejt alsó határáig nagy, trapéz alakú fehér folt nyúlik le, benne van a fekete, petty alakú körfolt. Az árnyékvonal széles, koromfekete, hullámzó, a külső keresztvonal csipkés és fogazott, mélyen a sejt alá kanyarodik, mögötte a vesefolt kerete fekete, benne fehér holdfolt látható, udvara és fölötte a felső szegély szintén fehér. A külső keresztvonalat széles fehér és csipkés sév kíséri, előtte a külső szegélytér ismét fekete, benne halad a nagyon zegzugos, ék alakú fehér foltokból összetett hullámvonal, arnelyet több kisebb-nagyobb fekete háromszög tölt ki. Talapzatuk mentén keskeny fehér vonal fot végig a széles, de szaggatott fekete tővonal mögött, a rojt tarka, fekete és fehér. Hátulsó szárnya szürke, elmosódott belső és külső keresztsávval, a tővonal homályos foltokra szakadt, a rojt fehér. Fonákja töhbé-kevésbé tükrözi a felszín rajzolatát, de a sötét részek sötétszürke beporzásként jelentkeznek. Gallérja fehér, szegélye fekete, a fehér válltakarók belső tövén egy-egy, rajtuk pedig két-két nagy, fekete folt van. A szintén fehér közép- és utótor belső részén ugyancsak egy-egy nagy, szögletes folt látható; potroha fekete, a szelvények oldalain apró fehér foltocskák foglalnak helyet.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 48-56 mm.

Repülési idő: július-augusztus.

Általános elterjedés: Közép- és Észak-Európában él. Hegyvidéki faj.

Magyarországi elterjedés: ritka, a határszélekről ismeretes (például Zemplén, Aggteleki-karszt, Őrség, Soproni-hegység).

A hernyó kékesszürke, barnásszürke vagy feketésbarna, hátvonala fehér vagy sárgás, szaggatott, oldalvonala vörös. A torszelvények hátán gallérszerü barnásszürke vagy feketés szőrzet látható, ezek a potrohszelvényeken pamacsokká gyűlnek össze. A 11. és 12. szelvényen e pamacsok igen hosszúak. Légzőnyílásai fehérek, keretük fekete, előttük egy-egy fehér nyílfolt van, feje szürke. Bábja csillogó vörösesbarna, áttelel.

Tápnövény(ek): fenyő-fajok (Larix spp., Picea spp. és Pinus spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2016. 07. 23.
© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2020. 07. 19.