Parascotia fuliginaria (Linnaeus, 1761)
füstös mohabagoly

Szinonímák: kéményseprő-lepke, kéményseprőlepke

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Szárnyainak alapszíne barnásfekete vagy csokoládébarna, a rajzolati elemek okkersárgák. A belső keresztvonal homályos, kívülről fekete szegélye van, a külső igen zegzugos vagy csipkés, belül fekete, kívül sárga behintés kíséri, a holdfolt egyenes, fekete. A hullámvonal többé-kevésbé egyenes és az érközökben kialakult ékekre vagy ívecskékre bomlott, kifelé sötét árnyéka van. A tővonal szaggatott, igen erős és háromszögletes darabokra szakadt, ezek csúcsain sárga vonalkák láthatók, a felső szegély mentén több sárga foltocska jelenik meg, a rojt tarka. Hátulsó szárnyán a rajzolat hasonló, de a hullámvonal és a tővonal még díszesebb, apró fekete pontok jelentkeznek bennük, a holdfolt erős, a rojt tarka. A szárnyak legsötétebb része a tő- és a középtér. Fonákja barnássárga, a belső és a külső keresztvonal mély és széles árnyékként jelentkezik, kívülről sárgásfehér szegélyük van, a hullámvonalat sárgásfehér foltocskák képviselik, a tővonal ék vagy nyílhegy alakú foltok sorából áll, a rojt tarka.

Változékonyság: akadnak egészen elfeketedett és alig rajzolt, illetve világossárga és alig rajzolt egyedek is (pl. ssp. magna). A nemzedékek között lehet méretbeli különbség.

Védettség: nem védett.

Méret: 18-28 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van: május-július, augusztus-október.

Általános elterjedés: egész Európa területén elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

A hernyó fekete, hátvonalai fehérek, középvonala fekete, oldalain hullámos, szaggatott fehér vonalkák láthatók. Bibircsei nagyok, serték díszítik, az oldalsók és az egyes szelvények hátulsó bibircspárjai narancsszínűek, feje fekete, sárga vonalak ékesítik.

Tápnövény(ek): a hernyó gombákban és korhadó (főként tölgy- és bükk-) fában él.

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Gór Ádám, 2021. 07. 05.
© Gór Ádám, 2021. 07. 12.
© Káldi József, 2021. 08. 22.
© Gór Ádám, Csévharaszt, 2012. 08. 31.
© Káldi József, 2020. 09. 10.
© Káldi József, 2020. 09. 06.
© Balogh Diána, 2016. 08. 27.
© Balogh Diána, 2018. 09. 01.

Egyéb stádiumok

© Kárpáti Marcell, 2020. 04. 29.