Parasemia plantaginis (Linnaeus, 1758)
útifű-medvelepke

Szinonímák: Nemeophila plantaginis, Phalaena plantaginis

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Feje és tora fekete, az ajaktapogató csúcsíze sárga, a csáp fekete. A galléron és a válltakarókon fehér és piros szegély fut végig. A hím potroha halványsárga, a nőstényé piros, a hát középvonalában széles fekete csíkkal, a légzőnyílások fölött fekete foltsorral. A hímek hasoldala feketén gyűrűzött, a nőstényekén széles fekete sáv van. Az elülső szárny fekete, a hímen sárgás, a nőstényen piros behintésű. Az elülső szegély mentén a rajzolat zegzugos, széles fehéres vagy sárgás csíkokból áll, melyek hol nagyobb foltokra, különálló csíkokra szakadoztak, hol összefüggő hálózatot alkotnak. Az egyes csíkok szegélye hullámos, csipkés, néha fogazott. A hím hátulsó szárnya fénylő kékes árnyalatú fehér, ritkábban sárga, a szárny belső felén az ereken fekete behintéssel. A szárny szegélyén folytonos fekete sáv van, mellette fekete foltok vannak, a holdfolt kicsi. A nőstény hátulsó szárnya piros, belső fele, szegélycsíkja és a mellette futó foltok füstfeketék. A belső szögletben gyakran van kisebb piros folt, esetleg foltok. A fonák rajzolata a felszín tükörképe, de a fekete elemek tömöttebbek. A hím fonákja fehér, a szárnyak elülső szegélye sárgás, a nőstényé piros, az elülső szárny külső tere sárgás

Változékonyság: a felszíni foltok mérete és alakja változó.

Védettség: természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Méret: 35-41 mm.

Repülési idő: május-július.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt.

Magyarországi elterjedés: hegyvidéki faj, a Soproni-hegységben, a Zemplénben és alkalmanként a Beregi-síkon lehet vele találkozni.

Petéje félgömb alakú, zöld. Hernyója feketésbarna, a test közepén vörösesbarna. Szőrzete a test elején és végén barna, középtájon vörhenyes. A talajon, növényi részek között készíti el laza, szürkésbarna szövedékét. A báb sötétbarna. A kremasteren serték vannak.

Tápnövény(ek): hölgymál-fajok (Hieracium spp.), lándzsás útifű (Plantago lanceolata), gyermekláncfű (Taraxacum officinale), habszegfű-fajok (Silene spp.), áfonya-fajok (Vaccinium spp.), mezei lórom (Rumex acetosa).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Gór Ádám, Törökország, 2010. 06. 27.
© Gór Ádám, Ausztria, 2013. 08. 04.
© Bagosi Zoltán, Görögország, 2008. 07. 25.
© Dr Gergely Péter, Szlovákia, 1983. 07. 11.
© Dr Gergely Péter, 2014. 07. 22.
© Dr Gergely Péter, Szlovákia, 2014. 07. 19.