Perigrapha i-cinctum ([Denis & Schiffermüller], 1775)
tavaszi fésűsbagoly

Szinonímák: kökörcsinbagoly, i-betűs fésűsbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A fej és a tor sötét palaszürke, az ajaktapogató oldalt feketésbarna, a gallér és az előtöri pamacs csúcsán feketésbarna vonalakkal. A tor igen széles, a torszőrzet dús, a szürke szőrzet közé barna és némi fehér szőrök is keverednek; az utótor és a válltakarók belső szegélye erősebben barna. Az elülső szárny alapszíne a torral megegyező árnyalatú palaszürke, a tőtér alsó része, a középtér és a belső szegélytér egy darabja pirosas árnyalatú melegbarna és némi lilásszürke behintéssel fedett. A keresztvonalak keskenyek, kettősek, kevéssé hullámosak, világosszürke kitöltésűek, a hullámvonal eléggé elmosódó, kevéssé zegzugos szalag. A körfolt, a vesefolt és a stigma egy részben összeol-vadó, a nemre igen jellemző világosszürke foltegyüttest alkot. A foltok kerete finom, fehér vonal, de az egész komplexumot kívülről határoló tér erősen elsötétül – csokoládébarna vagy feketésbarna – és ez a sötét színű szegély emeli ki a sajátos mintázatot. A szegélytér színezetében erősen kettéosztott, belső sötét harmada csaknem egyenes vonallal határolódik el a világos külső térrésztől. A rojttő kis feketés foltok sora, a rojt kissé hullámos szegélyű, belső fele világosszürke, míg a külső rész sötétbarna. A hátulsó szárny csaknem egyöntetű szürkésbarna, csupán a szegélytér csúcsi fele sötétebb kissé; a holdfolt hiányzik vagy igen apró sötét pontocskaként látható. A rojt sárgásbarna, sötéten foltozott. A fonák füstszürke, változó erősségű sötétbarna behintéssel, a holdfoltok és a keresztvonalak elmosódóak, de rendszerint jól láthatóak.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 37-44 mm.

Repülési idő: március-május.

Általános elterjedés: Közép- és Dél-Európában, valamint Nyugat-Ázsiában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: főként a közpső országrészben fordul elő. Kedveli a meleg, száraz és nyílt gyepeket, például mészkő- és dolomit-sziklagyepeket.

Hernyója fiatalon almazöld, világossárga sávokkal, később vöröses, szürkésbarna elemekkel sűrűn fedve. Hátvonala fehéressárga, mellékhátvonala vékonyabb, sárgás. Oldalvonala széles, sárga, fölötte vannak a légzőnyílások. Feje mézsárga, világossárga nyakszalaggal. Talajban bábozódik, bábként telel.

Tápnövény(ek): csillaghúr-fajok (Stellaria spp.), árvacsalán-fajok (Lamium spp.), útifű-fajok (Plantago spp.), szamóca-fajok (Fragaria spp.), kökörcsin-fajok (Pulsatilla spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 03. 22.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 03. 22.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 03. 22.
© Dr Gergely Péter, 2012. 03. 23.
© Dr Gergely Péter, 2020. 03. 19.
© Pintér Balázs, 2015. 03. 17.
© Pintér Balázs, 2015. 03. 18.