Pericallia matronula (Linnaeus, 1758)
óriás medvelepke

Szinoníma: Phalaena matronula

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Feje és tora sötétbarna, a gallér szegélyei pirosak, a válltakarók külső fele vajszínű, a tor középső barna sávját is piros vonalak határolják. A csáp feketésbarna. A potroh piros, széles, foltokra szakadozott fekete sávval, a hasoldal sötétbarna, pirosan gyűrűzött. A hím fogókészüléke igen erősen kiáll, a fülbemászók potrohvégére emlékeztet. A lábak sötétbarnák, a combokon és a lábszárakon pirosas foltokkal. Az elülső szárny változó sötétségű csokoládéharna. Gyakran sötét szürkésbarna árnyalattal. Az elülső szegély mentén öt szabálytalan alakú vajsárga folttal, melyek közül a csúcs felé eső utolsó igen kicsi és néha kétfelé szakad. Esetenként a tornusnál is van apróbb vajsárga pontocska. A hátulsó szárny fénylő sötétsárga, a sötét foltok kékesfényű feketék, nagyok, a szegélyfoltsor csaknem teljesen folytonos, a rojt sárga. A fonák világos sárgásbarna, némi vörhenyes behintéssel az elülső szegélyek mentén és a csúcstérben, az elülső szárny tőtere és az elülső szegély mente sötétszürkén fedett, az an1 éren fekete vonal fut, a világos foltok a felszínről átütnek. A hátulsó szárny foltjai halványabbak, mint a felszínen, de körvonalaik jól kivehetők.

Változékonyság: fehér foltjainak a nagysága változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Méret: 75-90 mm.

Repülési idő: június-július.

Általános elterjedés: Észak-Európa és a Mediterráneum egyes országaiból hiányzik.

Magyarországi elterjedés: hegyvidékeinken fordul elő (Kőszegi-hegység, Zempléni-hegység), de nagyon ritka.

Petéje félgömb alakú, vörhenyes. Hernyója feketésbarna, barna szemölcsökkel. Feje felül vöröses. Szőrzete barna vagy rozsdabarna, és a test elején jóval hosszabb. Fejlődése igen lassú, teljes kifejlődéséig kétszer telel át. Első teleléséig a 4., a másodikig a 7. vedlést éri el. A második áttelelés után készíti el szőrökkel kevert bábszövedékét, és ebben alakul át feketésbama bábbá. A báb szelvényközei vörösbarnák.

Tápnövény(ek): mogyoró-fajok (Corylus spp.), ükörkelonc (Lonicera xylosteum), kecskefűz (Salix caprea), kőris-fajok (Fraxinus spp.), oroszlánfog-fajok (Leontodon spp.), közönséges dió (Juglans regia), zselnicemeggy (Prunus padus), vadcseresznye (Prunus avium).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.