Pheosia gnoma (Fabricius, 1776)
nyírfa-púposszövő

Szinoníma: Pheosia dictaeoides

Notodontidae – Púposszövők családja   

Az elülső szárny ék alakú foltja a külső szegletnél rövidebb, szélesebb és gyöngyfehér. A hátulsó szárny sárgás, vagy barnás, az elülső szegély mentén is sötétebb. Gyakran összetéveszthető a Pheosia tremula fajjal. A további eltérő bélyegek a következők: fejének és torának a szőrzete általában sötétebb, lehet egészen sötétbarna is; a potroh elülső szelvényei vörösbarnák, majd barnák, sárgásbarnák, elülső szárnyának fehér színe szűkebb területre korlátozódik, a tőből kiinduló sötétbarna sáv feletti kávészín sötétebb és nagyobb területet fed, a külső szeglet fehér, ékfoltja széles és fehér, de a szegélytér fehér vonalkái sokkal rövidebbek és elmosódottak. A hátulsó szárny sárgás vagy barnás, ha egészen világos is, sohasem tiszta fehér. Az elülső szegély keskenyebb, a belső szélesebb sávban sötétebb színű, mint a középtér. A belső szegletnél levő sötét folt elmosódó, és csak egy sötétebb barna sáv fut benne. Fonákja lényegesen sötétebb. A szárnyak általános színezetéhez igazodva, a rojt is sötétebb.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 5000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 45-55 mm.

Repülési idő: május-június, augusztus-szeptember.

Általános elterjedés: Dél-Európából hiányzik.

Magyarországi elterjedés: elsősorban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben élnek populációi, ott, ahol nyíresek, égerligetek vagy nyírrel elegyes lomberdők vannak.

Petéje zöldesfehér, 2-3 darabonként helyezi el azokat a tápnövény leveleire. Hernyója különböző árnyalatú barna, ritkán zöld, púpján feketés folt van, oldalán széles, narancssárga sáv fut. Légzőnyílásai fehérek, feketével szegélyezettek. Sötétbarna vagy vörösbarna bábja van, az őszi báb áttelel.

Tápnövény(ek): nyír-fajok (Betula spp.), nyár-fajok (Populus spp.), éger-fajok (Alnus spp.).

Hasonló faj(ok): Pheosia tremula

Imágó

© Baranyi Tamás, 2008. 07. 29.
© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2016. 08. 17.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2019. 09. 09.