Phlogophora scita (Hübner, 1790)
zöldes páfránybagoly

Szinoníma: halványzöld csipkésbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Szárnyainak alakja és tartása jellegzetes; elülső szárnyai az elülső szegélynél hosszában gyűröttek, így egy összepöndörödött száraz falevélre emlékeztetnek. Alapszíne mohazöld. Vese- és körfoltja fekete-fehér körvonalként jelenik meg. Ezeket két harántvonal szegélyezi, amik között az alapszín mindig jóval sötétebb, mint a szárny többi részén, így egy trapéz alakot alkotva. A szárnycsúcsban egy fekete folt díszlik, amiből a belső szegély felé egy sötétzöld harántsáv indul ki. Külső szárnyszegélye kissé hullámos, a rojt is és színe megegyezik a szegély alapszínével.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Méret: 40-48 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: Európa és a Közel-Kelet hegyvidéki területein élő faj.

Magyarországi elterjedés: elsősorban hűvös patakvölgyekben fordul elő. Hazánkból csak néhány adata ismert (pl. Zempléni-hegység), rendkívül ritka.

Hernyóként telel. A hernyó élénkzöld, barna vagy sárgás. Egy széles, halványfehér oldalvonal jellemzi, illetve egy vékony, szaggatott, fehér hátvonal is látható rajta. A hátán szelvényenként két-két sötét harántsáv látható. Egész testét halvány márványos minta díszíti. Légzőnyílásai barnák vagy fehérek, vékony fekete kerettel, fejének színe az alapszínnel megyegyező.

Tápnövény(ek): saspáfrány-fajok (Pteridium spp.), boglárka-fajok (Ranunculus spp.), gyömbérgyökér-fajok (Geum spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), szeder- és málna-fajok (Rubus spp.), ibolya-fajok (Viola spp.).

Hasonló faj(ok): Phlogophora meticulosa

Imágó

© Gór Ádám, Törökország, 2010. 06. 27.