Epatolmis luctifera ([Denis & Schiffermüller], 1775)
cigány medvelepke

Szinoníma: Phragmatobia luctifera, Phragmatobia caesarea, Bombyx luctifera, Phalaena luctifera, Phalaena caesarea – osztrák medvelepke

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Az elülső és a hátulsó szárny azonos színezetű. Feje, tora egyszínű füstfekete, a csáp és az ajaktapogató hasonlóképp. A potroh, az első két szelvénytől eltekintve, élénk sötétsárga, a fekete foltsorok élesek. A hasoldal feketés, a lábak szintén. A szárnyak egyszínűek, kissé áttetsző füstfeketék, többé-kevésbé sötétbarna hehintéssel, a hátulsó szárny némileg világosabb árnyalatú. Az erek hasonló színűek, de sötétebbnek tűnnek a szárnyak áttetszősége következtében. Az elülső szárny rajzolata a sejtvégi, kissé sötétebb pontból, vagy pontpárból áll. A hátulsón a belső szöglet széles alakú, a potroh színénél kissé világosabb sárga folttal. A folt rendszerint nagy, ritkán előfordul, hogy a rojt csak a belső szögletben sárga. Egyébként a rojt füstfekete. A fonák színezete a felszín tükörképének felel meg, de a barnás, világosabb behintés jóval erősebb.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Méret: 28-37 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van (május-június, július-augusztus).

Általános elterjedés: Észak-Európa és a Mediterráneum egyes országaiból hiányzik.

Magyarországi elterjedés: bárhol felbukkanhat, nagyon ritka.

Sárga petéje feketén pontozott. Feketésbarna, barnán szőrös hernyója oldalán narancsvörös sáv húzódik végig. Sötétszürke, szőrökkel kevert szövedékben bábozódik, bábja zömök, vörösbarna. Bábként telel.

Tápnövény(ek): hölgymál-fajok (Hieracium spp.), galaj-fajok (Galium spp.), laboda-fajok (Atriplex spp.), tyúkhúr-fajok (Stellaria spp.), veronika-fajok (Veronica spp.), kutyatej-fajok (Euphorbia spp.), lándzsás útifű (Plantago lanceolata), közönséges ebnyelvűfű (Cynoglossum officinale).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.