Phyllophila obliterata (Rambur, 1833)
üröm-apróbagoly

Szinonímák: apró ürömbagoly, üröm-mázasbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnyának alapszíne vöröses- vagy őzbarna, a behintés ereje változó, a tőtéren gyérebb, itt több a fehéres pikkely, a keresztirányú vonalak mögött sötétebb. A belső keresztvonal alig látható, igen homályos és zegzugos, a külső keresztvonal a belső szegélyen mély hullámot vet, fölötte ferde, megkerüli a fehéres, de igen homályos vesefoltot. A hullámvonal párhuzamos vele, ferdén a csúcsba húzódik, a tővonal feketés, szaggatott, apró vonalkákból áll. A felső szegélyen néhány apró, fehéres folt látható, a rojt vörösesbarna, tarka, a választóvonal sötét, jól látható. A szárny legszembeszökőbb rajzolati eleme a külső keresztvonal és a hullámvonal sötét szegélye. Hátulsó szárnya fehéres, gyér őzbarna behintéssel, rojtja fehér. Fonákja szinte rajzolatlan, az elülső szárnyé világosszürke, a hátulsóé fehéres, csak a tarka rojt díszíti.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 23-25 mm.

Repülési idő: június-augusztus.

Általános elterjedés: a Palearktikum déli részén él.

Magyarországi elterjedés: eddig csak Balatonalmádiban, Tarcalon, Fácánkerten, Szederkényben és Pécsett voltak megfigyelései.

A hernyó zöld, bibircsei feketék, hát- és odlalvonalai fehérek. A légzőnyílások fölött is fehér csík húzódik, ennek felső szegélye azonban fekete, a nyílások fehérek, keretük fekete, feje zöld, nyakpajzsa barnássárga.

Tápnövény(ek): üröm-fajok (Artemisia spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.