Pieris mannii (Mayer, 1851)
magyar fehérlepke

Szinoníma: Papilio mannii

Pieridae – Fehérlepkék családja   

Elülső szárnyának csúcsterén a fekete folt nagy, majdnem négyzet alakú, olykor megnyúlt s a külső szegély mentén legalább a cu1 ér végéig terjed. A hím elülső szárnya krétafehér, rajzolata többé-kevésbé megegyezik a Pieris erganeval, de sokkal sötétebb, kormosfekete. A hátulsó szárny sötét foltja a felső szegélyen az rr ér végződésénél nagy, háromszögletes vagy megnyúlt ék alakú. A szárnyak fonákja megegyezik Pieris ergane-val, de színe élénkebb, tisztább szalmasárga, az m3-cu1 érközben ülő fekete petty pedig ugyanolyan erős, mint a szárny felszínén. A nőstény homályosabb krétafehér, minden sárga árnyalat nélkül, rajzolata többé-kevésbé megegyezik a Pieris erganeval, de sokkal terjedelmesebb, mélyen lenyúlik a külső szegély mentén, a rajzolati elemek pedig kormosfeketék. A tőtér behintése erős, a belső szegélyen sötét, elmosódott csík nyúlik az alsó pettyig. Hátulsó szárnya olyan, mint a hímé, de sötétebb behintése sűrűbb. Fonákja olyan, mint a hímé, de elülső szárnyán két fekete pettye van.

Változékonyság: a nemzedékek között vannak kisebb eltérések, de vannak olyan példányok amelyeknek az elülső szárnyuknak a fonákjáról hiányoznak a fekete pettyek.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 39-46 mm.

Repülési idő: májustól augusztusig két nemzedéke van.

Általános elterjedés: pontomediterrán faj, amely az Ibériai-félszigettől Dél-Európán és a Balkánon át Kis-Ázsiáig és Iránig terjedt el.

Magyarországi elterjedés: egykor a Bükk nagyon sok pontján, a Tornai-karszton és az Upponyi-szorosból is gyűjtötték, de mára állományai kipusztultak.

A hernyó hasonlít a Pieris rapaeéhoz, de nem annyira élénkzöld, hanem fakó szürkészöld.

Tápnövény(ek): közönséges dercevirág (Cardaminopsis arenosa), vadrepce (Sinapis arvensis), tatárvirág-fajok (Iberis spp.).


Hasonló faj(ok): Pieris rapae, Pieris ergane, Pieris bryoniae, Pieris napi, Pieris brassicae

     Mi a különbség?

Imágó

© Hapka Tamás, Görögország, 2009. 06. 29.
© Gór Ádám, Görögország, 2011. 07. 01.