Plusia festucae (Linnaeus, 1758)
ezüstkockás bagoly

Szinonímák: Chrysaspidia festucae – kockás ezüstbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnyának alapszíne mély aranybarna, a legsötétebb a keresztvonalak mentén, a tőtéren és a középtér középső részén, de fémes aranyszínű a tőnél a felső szegélyen, a középtér alsó részén, a csúcs mögött és a külső szegélytéren; e helyeken azonban több-kevesebb barna behintés tarkítja. A középtéren a cu erek között 1 nagy, szögletes, kijjebb egy kisebb, tojás alakú, fénylő és ezüstszínű folt, míg a csúcstér alján az r5-m1 érközben ugyanilyen színű és ék alakú folt helyezkedik el. A belső és külső keresztvonal igen ferde, csak a sötét terek határaként észlelhetők, az árnyékvonal viszont széles sötét behintés alakjában jelenik meg a középtéren. A hullámvonal többé-kevésbé ép, ferde, kettéosztja az aranyszínű külső szegélyteret. A kör- és a vesefolt nem látható, a tővonal feketésbarna, homályos, a rojt ugyanilyen színű. Hátulsó szárnya bronzbarna, a szegély felé elsötétedik, a rojt rózsaszínű. Fonákja világos okkerszürkés, a tőtér, a sejt és a középtér nagy része sötétszürke. A hátulsó szárnyon csak az ívelt külső keresztvonal és a holdfolt sötétszürke.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-34 mm.

Repülési idő: május-július, július-szeptember.

Általános elterjedés: a Palearktikum nyugati felén él.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordulhat, helyenként gyakori is lehet.

A hernyó zöld, hátvonalát fehér vonalak szegélyezik, számos oldalvonala sárgásfehér vagy fehér, lábai fölött sötétzölddel szegélyezett fehér sáv húzódik, feje zöldesbarna. Összehúzott levelek fonákján alakul át laza, szürkésfehér szövedékben barna hátú, de sárgászöld vagy csontszínű bábbá.

Tápnövény(ek): sás-fajok (Carex spp.), nőszirom-fajok (Iris spp.), útifű-fajok (Plantago spp.), csenkesz-fajok (Festuca spp.), gyékény-fajok (Typha spp.), harmatkása-fajok (Glyceria spp.), békabuzogány-fajok (Sparganium spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Baranyi Tamás, 2006. 07. 07.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 09. 21.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 07. 20.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2010. 07. 11.
© Káldi József, 2014. 08. 01.
© Káldi József, 2016. 09. 19.
© Balogh Diána, Szakály, 2017. 08. 22.