Polia bombycina (Hufnagel, 1766)
palaszürke bagoly

Szinonímák: Mamestra advena, Aplecta advena, Polia advena – lilásszürke kertibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny tőtere és középtere vöröses behintésű, körfoltja az alapszínnel megegyező kitöltésű. Az ajaktapogató rövid, sötétbarna, a homlok közepén vékony fekete csík található. A hím csápja fogazott, a nőstényé fonalas. A torszőrzet barnás fényű sötétszürke, a gallér felső harmadában egy éles, fekete csíkkal. A válltakarók belső szegélyén néhány fekete végű szőrszál látható. Az előtöri pamacs igen erőteljes, kétfelé ágazó, az utótori rövid, feketés végű. Az elülső szárny alapszíne sötét barnásszürke, a keresztvonalak halványak, kettősek, világos kitöltésűek. A körfolt nagy, kerek; a vesefolt egyenesen álló, lefelé kiszélesedő, alsó harmadában egy sötétebb folttal; vékony, sötét vonallal körberajzolt, körvonala a külső szegély felé fehéres kontúrú. A csapfolt mérete egyedenként igen változó. A belső keresztvonal hullámos, a külső ívelt, fogazott. A külső keresztvonal és a hullámvonal között az erek feketésszürke behintésűek. A hullámvonal halvány, vékony, belső oldalán a nyílfoltok igen változó erősségűek, gyakran hiányozhatnak is. A rojttő és a rojt vöröses árnyalatú, barnásszürke. A hátulsó szárny fényes, világos barnásszürke, az erek sötétebben fedettek, a holdfolt halványan kirajzolt, éles, elkülönült szegélyteret nem találunk. A rojttő világos, a rojt fehéres, belső harmadán egy barnás csíkkal. A fonák barnásszürke, az elülső szárny sötétbarna behintésű. A külső keresztvonal és a vesefolt árnyéka halványan, a holdfolté jól kivehető.

Változékonyság: mintázata változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 47-53 mm.

Repülési idő: május-augusztus.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: elsősorban a középhegységekben él, de máshol is előfordulhat.

Az utolsó vedléses hernyó szürkésbarna, sötét lebenyfoltokkal. Hátvonala világos, szelvényenként egy-egy hátrafelé mutató sötét ferde vonalkával melyek a hátközépen szöget bezárva találkoznak. A ferde vonalak mindegyikében kis fehér pontszemölcsök vannak. Oldalvonala fehéres, sötéten pontozott, benne ülnek a légzőnyílások. Feje sötétbarna. Hernyóként telel, áprilisban bábozódik.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárú növényt elfogyaszt: például üröm-fajok (Artemisia spp.), éger-fajok (Alnus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), galaj-fajok (Galium spp.), csarab-fajok (Calluna spp.), szeder- és málna-fajok (Rubus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Polia hepatica

Imágó

© Gór Ádám, 2011. 06. 11.