Polychrysia moneta (Fabricius, 1787)
szélesszárnyú aranybagoly

Szinoníma: Plusia moneta

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnya tompa aranyszínű, a csúcstér és a külső szegélytér felé ezüstös behintés díszíti. A rajzolat barna: a belső keresztvonal kettős, három ívecskéből áll, a külső keresztvonal szintén kettős de szélesebb, az r és m3 erek között eldőlt M alakú, egyébként alig ívelő részecskékből áll, az árnyékvonal éles, zegzugos, környezetével együtt a szárny legsötétebb részét alkotja. A körfolt nagy, kettős, együttesen 8-as alakú, ezüstfehér, csak a belseje aranysárgás, igen szembeszökő, a hullámvonal felső része sötét, széles kanyart ír le a csúcstérben, majd a szegélyhez közelebb kerülve elhalványodik és zegzugosan fut le. Közte és a külső keresztvonal között az érközökben durva, de apró keresztirányú vonalkázás látható, a tővonal homályos, a rojt szürke. Hátulsó szárnya világosbarna, a szegély felé árnyékosabb. Az elülső szárny fonákja világos sárgásszürke, durva sötét behintéssel, a külső keresztvonal keskeny, homályos, a hullámvonallal együtt széles és sötétszürke sávot fognak közre, a tővonal jól látható. A hátulsó szárny fonákja világosabb sárga, a keresztvonalak szélesek és jól láthatók, a hullámvonal elmosódott, a rojtok választóvonala éles.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Vörös Könyvben szereplő faj.

Méret: 34-40 mm.

Repülési idő: május-július.

Általános elterjedés: európai faj.

Magyarországi elterjedés: hegyvidékeken, mérsékelten nedves, sziklás biotópokban található, így például Pécs környékén, a Zselicségben, a Budai-hegységben, a Bakonyban, valamint a Vértesben, a Bükkben és az Aggteleki-karszton.

A hernyó zöld, hátán és oldalán keskeny fehér vonalak húzódnak, feje kicsi, sárgászöld. A levelek fonákján tojás alakú sárga szövedékben alakul át fekete hátú világoszöld bábbá.

Tápnövény(ek): üröm-fajok (Artemisia spp.), sisakvirág-fajok (Aconitum spp.), szarkaláb-fajok (Consolida spp.), sarkantyúfű-fajok (Delphinium spp.), zergeboglár-fajok (Trollius spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.