Polia nebulosa (Hufnagel, 1766)
ködfoltos bagoly

Szinonímák: Aplecta nebulosa, Mamestra nebulosa, Miselia nebulosa

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny rajzolata élesebb, a hullámvonal igen erősen hullámos, az érközökben erősen kirajzolt sötét nyílfoltokkal. A hím csápja egészen gyengén fogazott, a nőstényé fonalas. Az ajaktapogató rövid, fölfelé álló, oldala feketés, csúcsa kivilágosodó. A homlok világosszürke, a csáptövek alatt egy vékony, fekete csíkkal. A gallér barnás szőrökkel kevert szürke, felső harmadában egy éles, fekete csíkkal. A válltakarók és a torszőrzet világosszürke, a válltakarók szegélye feketével keretezett. Az előtöri pamacs kifejezetten nagy, kétélű, felmeredő. Az utótori pamacs kisebb, fekete végű. A potroh barnásfényű szürke, hátoldalán a potrohközépig tartó, apró pamacsokból álló pamacssor fut. A lábak világosszürkék, lazán fekete szőrökkel kevertek, az ízhatárok sötétvilágos gyűrűzésűek. Az elülső szárny alapszíne világosszürke, változó erősségű sötétebb barnásszürke behintéssel. A kör- és a vesefolt nagy, vékonyan körülrajzolt, a vesefolt sötétebb magvú. A csap folt széles alapú, hossza példányonként erősen változó. A keresztvonalak halványak, kettősek, gyakran elmosódóak. Az árnyékvonal sötét, általában csak a kezdeti szakasza kirajzolt. A rojttő világosszürke, belső oldalán fekete foltsorral kísért. A rojt fehéresszürke, közepében sötétszürke csík fut végig. A hátulsó szárny barnásszürke, az erek sötétebben fedettek, a keresztvonal és a holdfolt halványan látható. Élesen elkülönülő szegélyteret nem találunk. A rojttő világos, belül sötéttel árnyékolt. A rojt fehéresszürke. A fonák szürkésfehér, az elülső szárny sötétebb behintésű, szegélytere kivilágosodó. A vesefolt, a holdfolt és a külső keresztvonal árnyéka jól megfigyelhető.

Változékonyság: mintázata és alapszíne változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 41-56 mm.

Repülési idő: május-augusztus.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: erdővidékeken szinte mindenütt előfordul, középhegységi élőhelyeken gyakori is lehet.

Hernyója szürkésbarna, hátán nagy, négyszögletes, a vékony hátvonal által kettéosztott foltokkal, oldalain szelvényenként egy rövid, ferde, fekete vonással. Légzőnyílásai feketék, feje barna, sötét homlokháromszöggel. Hernyóként telel, április végén bábozódik.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárú növényt elfogyaszt: például gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), éger-fajok (Alnus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), csonthéjas magvú gyümölcsfák (Prunus spp.), tölgy-fajok (Quercus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), szeder- és málna-fajok (Rubus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), fagyal-fajok (Ligustrum spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2021. 06. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 06. 09.
© Dr Gergely Péter
© Gór Ádám, Törökország, 2010. 06. 27.
© Gór Ádám, 2011. 06. 13.
© Gór Ádám, 2021. 06. 18.
© Baranyi Tamás, 2006. 06. 21.