Polymixis xanthomista (Hübner, 1819)
sárgamintás tarkabagoly

Szinonímák: Xanthomixis xanthomista, Polia nigrocincta

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az ajaktapogató rövid, enyhén felfelé görbülő. A homlok fehéresszürke, egyetlen sötét keresztsáwal. A hím csápja egészen gyengén fogazott, a nőstényé fonalas; a csáptengely mindkét ivarnál barnás. A gallér és a torszorzet szürke és fehéres szőrökkel kevert, a gallér felső harmadában vékony, sötét csíkkal. Az utótori pamacs sötét végű, lesimított. A potroh a hímeknél világosabb szőrzetű. A lábak feketésszürkék, sárgán gyűrűzöttek. A kör- és a vesefolt nagy, erőteljes, világosszürke kitöltésű, a hímeknél a besötétedett középtérből jól kiemelkedő. A csapfolt hiányzik. A keresztvonalak kettősek, gyakran narancssárga kontrasztozásúak. A tövi keresztvonalból csak a kezdeti szakasz található. A belső keresztvonal hullámos, a külső ívelt, fogazott. A hullámvonal halvány, gyakran alig látható, belső oldalán a nyílfoltok kicsik, esetenként hiányozhatnak is. A rojt fehéresszürke, szabályos, sötétebb mintázattal. A hátulsó szárnyon a holdfolt mindig megtalálható. A rojttő mindkét ivarnál sötét, a rojt a hímeken tisztafehér, a nőstényeken szürkés behintésű. A hímek fonákja fényes, fehéresszürke, a nőstényeké erős sötétszürke behintésű. A holdfolt és a külső keresztvonal kezdeti szakaszának árnyéka általában megtalálható.

Változékonyság: mintázata igen változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 32-36 mm.

Repülési idő: augusztus-november.

Általános elterjedés: Nyugat-, Közép- és Dél-Európában él.

Magyarországi elterjedés: igen lokális, kedveli a meleg dolomit- és mészkősziklagyepeket. A Keszthelyi-hegységben, a Vértesben, a Gerecsében, a Pilisben és a Budai-hegységben él.

Hernyója sötét vörösesbarna, hátvonala az alapszínnél sötétebb, vékony, a mellékhátvonalak szélesebbek. A sávok között minden szelvényen négy fehér pontocska található. A légzőnyílások fehérek, fekete keretűek. Hasa világos sárgásszürke. Feje fénylő sárgásbarna. A hernyó elsősorban éjszaka táplálkozik, nappalra beássa magát a földbe, később ott is bábozódik. Peteként telel.

Tápnövény(ek): sokféle lágyszárú növényt elfogyaszt: például hölgymál-fajok (Hieracium spp.), gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), mácsonya-fajok (Dipsacus spp.), rekettye-fajok (Genista spp.), útifű-fajok (Plantago spp.), lórom-fajok (Rumex spp.), ökörfarkkóró-fajok (Verbascum spp.).

Hasonló faj(ok): Polymixis rufocincta isolata

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 10. 10.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 10. 10.
© Dr Gergely Péter, 2008. 10. 30.
© Dr Gergely Péter