Protodeltote pygarga (Hufnagel, 1766)
fehérsávos apróbagoly

Szinonímák: Jaspidia pygarga, Deltote pygarga – éjszínű mázasbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnyán csak a külső keresztvonal előtt húzódik szélesebb fehér csík, hátulsó szárnyának fonákja rajzolatlan. Elülső szárnyának alapszíne barnásfeke, a világosabb részek barnák, a sötét árnyékok feketék, a tőteret lezáró fekete keresztvonal kanyargós, a tőtér árnyékvonala kiterjedt. A kör- és a vesefolt szürke, keretük fehér és fekete. A külső keresztvonal tusfekete, éles, széles és zegzugos ívben kanyarítja körül a sejt végét, belülről barna, majd fekete árnyék kíséri, kívülről a belső szegélytől a szárny közepéig húzódó és fokozatosan keskenyedő fehér sáv határolja. A hullámvonal fehér, kígyózó, belülről feketés nyílfoltok, illetve a csúcstér mögött elhelyezkedő nagy, szögletes, fekete foltok szegélyezik. A felső szegély külső felén apró fehér pontocskák vagy ékecskék láthatók. A szárny legsötétebb része a középtér és a csúcselőző fekete folt, a tővonal éles, szaggatott, a rojt szürke, a külső szegély közepén fehér foltocskák tarkítják. Hátulsó szárnya sötétbarna, a rojt világosabb, választóvonala sötét. Torának és potrohpamacsainak színe egyezik az elülső szárny alapszínével egyébként potroha szürkés. Az elülső szárny fonákja sötétszürke, csak a felső szegély világos pontocskái láthatók, a hátulsóé világosszürk, amelyet dús sötétszürke behintés takar annyira, hogy a külső keresztvonal és a holdfolt csak ritka esetekben észlelhető.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 26-28 mm.

Repülési idő: két vagy három nemzedéke repül áprilistól októberig.

Általános elterjedés: a Palearktikum déli részén eltejedt faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

A hernyó sárgászöld, vörös hátvonala széles, oldalvonalai keskenyek, szintén vörösek. Hasa és lábai sárgásvörösek, feje sárga, több barna vonalka díszíti. Laza szövedékben alakul át vörösesbarna bábbá.

Tápnövény(ek): lonc-fajok (Lonicera spp.), szeder- és málna-fajok ( Rubus spp.), szálkaperje-fajok (Brachypodium spp.), nádtippan-fajok (Calamagrostis spp.), ebír-fajok (Dactylis spp.), kékperje-fajok (Molinia spp.).

Hasonló faj(ok): Deltote deceptoria

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 05. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 09. 01.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 08. 11.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2009. 06. 05.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2011. 05. 21.
© Dr Gergely Péter, 2019. 05. 27.
© Káldi József, 2020. 05. 09.
© Káldi József, 2020. 06. 13.