Ptilodon capucina (Linnaeus, 1758)
tevenyakú púposszövő

Szinoníma: Ptilodon camelina

Notodontidae – Púposszövők családja   

Az elülső szárny szegélytere nagyjából olyan színű, mint a szárny többi része. Feje és tora sárgásbarna, vörhenyessárga, vörhenyesbarna vagy sötétbarna, a toron sötétebb rajzolattal és különösen a sötétbarna példányokon kékes fénnyel. Az elülső szárny alapszíne a fénytelen sárgától a vörhenyesen, barnán, szürkésbarnán keresztül a sötétbarnáig terjedhet. A sötétbarna alapszínű példányok elülső szárnya elsősorban a szegélytérnél, a középtérnél és leginkább a fogszerű képletnél kékes vagy kékeslila fényűek. Az egészen keskeny, finom sötétbarna belső harántsáv éles kanyarokat ír le, a külső cikcakkos. A szegélytérben széles világos sáv vagy sárgás foltokból álló sor húzódik. A külső harántsávot gyakran, a belsőt ritkábban kíséri sötét árnyéksáv, és hasonló színű lehet a fogszerű képlet is. A külső szegélynél, az ereken sárgás foltok vannak. A hátulsó szárny lehet világossárga, sárgásbarna vagy halványbarna. A harántsáv halvány. A belső szegletnél barna, sötétbarna, gyakran kékes. A harántsáv a folt csúcsát levágja. Az elülső szárny fonákja barnássárga, a hátulsóé tompa sárga. Az elülső szárny elülső szegélyén a csúcsnál sárga és sötétbarna foltok váltakoznak, a külső szegély barna, az ereken apró sárga foltokkal. A hátulsó szárnyon a belső szeglet csak keskeny sávban szürkésbarna. A rojt barna, sárgásbarna, sárga és sötétbarna.

Változékonyság: alapszíne változatos.

Védettség: nem védett.

Méret: 35-45 mm.

Repülési idő: április-június, július-augusztus.

Általános elterjedés: palearktikus faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

Fehéres, félgömb alakú petéit kisebb csoportokba tápnövénye levélfonákjára helyezi. Kifejlett hernyója zöld vagy barna, hátoldala halvány. Utolsó potrohszelvényén két vöröses nyúlvány van. Nyugalmi helyzetben teste elejét és végét felemelve tartja. Nyár elején és ősszel eleinte társasan, később magányosan táplálkozik. A tápnövény törzsének tövében, talajrepedésekben szövi laza gubóját. Vörösbarna bábja áttelel.

Tápnövény(ek): tölgy-fajok (Quercus spp.), nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), éger-fajok (Alnus spp.), nyír-fajok (Betula spp.), hárs-fajok (Tilia spp.).

Hasonló faj(ok): Ptilodon cucullina

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 05. 03.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 05. 04.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 08. 21.
© Gór Ádám, Őrség, 2012. 08. 11.
© Káldi József, 2017. 06. 04.
© Káldi József, 2020. 05. 27.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2015. 09. 23.
© Dr. Csóka György, 2015. 10. 02.
© Dr. Csóka György, 2015. 10. 11.
© Dr. Csóka György, 2015. 10. 17.
© Dr. Csóka György, 2015. 09. 23.
© Dr. Csóka György, 2015. 09. 23.