Schrankia costaestrigalis (Stephens, 1834)
keskenyszárnyú karcsúbagoly

Szinonímák: Hypenodes costaestrigalis – csarab-karcsúbagoly

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Elülső szárnyán a külső keresztvonalnak csak a felső része látható, amely egészen a csúcs mögé húzódik, kívülről világos csík szegélyezi. A hím alapszíne okkersárgás barna, szárnya a felső szegély alatt a legsötétebb, ahol sötétbarnává válik, a legvilágosabb a belső szegély fölött és a külső keresztvonal alsó részének területén. A nőstény alig tarka vagy egyszínű sötétbarna. A vállfolt homályos, a belső keresztvonal rendszerint alig látható, a sejtvégi folt területe elsötétedett, a hullámvonal homályos, világos vagy sötét foltocskákra szakadozott, a tővonal fekete, szaggatott, a rojt egyszerű. Hátulsó szárnya fehéressárga, a sejtvégi folt homályos, a tővonal éles. Fonákja világosszürke, csak a sejt és a rojt sötétebb.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 15-22 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van májustól októberig.

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: csaknem mindenütt előfordul.

A hernyó áttetsző, felül sötét és csillogó bíborbarna, világos hát- és barna oldalcsíkokkal, oldala és hasa sárgás, feje feketés. Bábja barna.

Tápnövény(ek): csarab-fajok (Calluna spp.), kakukkfű-fajok (Thymus spp.), csormolya-fajok (Melampyrum spp.), harangvirág-fajok (Campanula spp.), menta-fajok (Mentha spp.), fűz-fajok (Salix spp.), saláta-fajok (Lactuca spp.).

Hasonló faj(ok): Schrankia taenialis

Imágó

© Kiss Tamás, 2021. 09. 26.
© Kiss Tamás, 2021. 09. 03.
© Kárpáti Marcell, 2019. 10. 17.