Sideridis rivularis (Fabricius, 1775)
vörhenyes szegfűbagoly

Szinonímák: Hadena rivularis, Aneda rivularis, Dianthaecia cucubali, Hadena cucubali, Miselia cucubali, Sideridis cucubali

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A kör- és vesefolt alsó széle majdnem, vagy teljesen érintkezik egymással, az elülső szárny erős rózsaszín árnyalatú barna. Az ajaktapogató egészen rövid, külső oldala sötétebb, csúcsa világos. A hím csápja egészen gyengén fogazott, a nőstényé fonalas. A gallér alsó harmadát vékony fekete csík választja le. A torszőrzet erősen tagolt, rózsaszínes, sötétbarna és sárgásbarna szőrökkel kevert; a torközépen két jól elkülönült felálló pamaccsal. A potroh a torszőrzetnél világosabb, egyöntetűbb, barna. A lábízek sárgán csíkozottak. A keresztvonalak kettősek, az alapszínnél valamivel világosabb kitöltésűek, külső oldaluk sötéten szegélyezett. A hullámvonal zegzugos lefutású, aranyló sárga, esetenként csillogó fehéres. A csapfolt keskeny, hosszúkás, világos körülrajzolás nélküli, sötét kitöltésű; a körfolt ferde, hosszúkás és lapított. Mind a körfolt, mind a vesefolt világos keretű, sötét sárgásbarna maggal. A sejtben a foltok közötti rész az alapszínnél sötétebb. A középtér erősen beszűkülő. Az elülső szegélyen a külső keresztvonal és a hullámvonal között három sárgásbarna pötty található. A rojttő világos, belső oldalán az érkezőkben sötét, szaggatott vonalkasorral. A rojt erősen mintás, belső fele sötét, a külső szabályosan váltakozó sötétbarna és sárgásbarna foltokból áll. A hátulsó szárny sárgás fényű barnásszürke, a szegélytől a középtér felé haladva kivilágosodó. Egyes példányokon a keresztvonal jól megfigyelhető. A középtérben az erek sötétebb behintésűek, a holdfolt jól látható. A rojttő világos, belső oldalán általában folyamatos vonal kíséri. A rojt sárgásbarna, közepében sötétbarna vonallal. Fonákja rózsaszínes árnyalatú szürkésbarna, az elülső szárny középtere elmosódott, szürke, a külső szegély mindig világosabb. A külső keresztvonal az elülső szárnyon halványan, a hátulsón mindig erősen látható. A vesefolt és a holdfolt árnyéka markáns sötét pontként jelentkezik.

Változékonyság: mintázata kissé változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 28-34 mm.

Repülési idő: áprilistól szeptemberig két nemzedéke van.

Általános elterjedés: eurázsiai faj.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordul, kedveli a meleg, száraz élőhelyeket.

Hernyója zöld vagy sárgászöld, hátvonala többnyire elmosódott. Minden szelvényen megtalálható a rozsdaszínű vagy hamuszürke szögrajzolat; az oldalakon ugyanilyen színezetű hullámos vonalrajzolat található. А sörteszemölcsökjól láthatóak, fehérek, feketével keretezettek. A hasoldal zöldesszürke, a fej és a lábak sárgásbarnák. Bábként telel.

Tápnövény(ek): habszegfű-fajok (Silene spp.), kakukkszegfű-fajok (Lychnis spp.), konkoly-fajok (Agrostemma spp.), szappanfű-fajok (Saponaria spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 08. 18.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2020. 08. 12.
© Dr Gergely Péter
© Balogh Diána, 2014. 08. 30.
© Baranyi Tamás, 2005. 07. 27.
© Káldi József, 2021. 06. 16.
© Gór Ádám, 2010. 08. 12.
© Gór Ádám, 2021. 05. 04.
© Gór Ádám, 2021. 08. 04.