Spilosoma lubricipedum (Linnaeus, 1758)
tejszínű medvelepke

Szinonímák: Phalaena lubricipeda, Bombyx lubricipeda, Spilosoma lubricipeda

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

A csáp felszínén a tengely és a fogak vagy teljesen, vagy részben sötétbarna pikkelyekkel borítottak; a hím csápján a fogak hosszabbak, nagyrészt szimmetrikusak. Feje és tora fehér, némi sárgás szőrzet fedi, az ajaktapogató sötétbarna. A potroh első szelvényei sárgásfehérek, dús szőrzettel, a további rész narancssárga, a fekete pontsorok élesek. A hasoldal fehéres vagy sárgás, a két foltsor erőteljes. A szárnyak sárgásfehérek, a foltozás rendszerint igen kiterjedt. A lábak fehérek, az elülső lábpár combja és a többi láb éle sötétbarna. A szárnyon elhelyezkedő foltok feketések vagy sötétbarnás szürkék, sokszor részlegesen vonalakká záródnak, bár rajzolatlan példány is akad. A fonák fehér, sárgás fénye erősebb, mint a felszínen, az erek enyhén sötétebbek, a foltok rendszerint sötétszürkék, a hátulsó szárny sejtfoltja általában igen nagy és erőteljes.

Változékonyság: a pontok intenzitása, mérete és száma változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 34-42 mm.

Repülési idő: két nemzedéke van (április-június, július-augusztus).

Általános elterjedés: egész Európában elterjedt.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

Petéje félgömb alakú, krémszínű. A nőstény csomókban helyezi el a tápnövényre. Idősebb hernyója sötétbarna, szőrzete sötétbarna vagy sárgásbarna. Hátán narancsszínű vonal fut. Szövedéke szürke, ebbe beleszövi a hernyó saját szőreit is. Bábja zömök, sötétbarna. A kremasteren serték vannak. A báb áttelel.

Tápnövény(ek): útifű-fajok (Plantago spp.), lórom-fajok (Rumex spp.), csalán-fajok (Urtica spp.), szeder-fajok (Rubus spp.), fűz-fajok (Salix spp.), here-fajok (Trifolium spp.), keserűfű-fajok (Polygonum spp.), gólyaorr-fajok (Geranium spp.), bodza-fajok (Sambucus spp.), gyermekláncfű (Taraxacum officinale), keszegsaláta (Lactuca serriola).

Hasonló faj(ok): Hyphantria cunea, Spilosoma urticae, Diaphora mendica.

Imágó

© Dr. Bathó Imréné, Ivánc, 2009. 05. 26.
© Gór Ádám, Törökország, 2010. 07. 01.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2010. 08. 02.
© Dr Gergely Péter, Csobánka, 2011. 08. 16.
© Káldi József, Koroncó, 2016. 08. 07.
© Káldi József, Koroncó, 2017. 05. 16.
© Káldi József, Koroncó, 2017. 05. 19.

Egyéb stádiumok

© Gór Ádám, Biatorbágy, 2006. 09. 12.
© Káldi József, Koroncó, 2015. 10. 25.
© Balogh Diána, 2016. 07. 16.
© Balogh Diána, 2016. 07. 16.