Trichiura crataegi (Linnaeus, 1758)
galagonyapohók

Szinoníma: galagonyaszövő

Lasiocampidae – Szövőlepkék családja   

A fej és a vállak hamvas barnásszürkék, a tor sötétebb barna. A potroh sárgásbarna vagy barna. A szárnyak rövidek, szélesek. Az elülső szárny tő- és szegélytere világosszürke, szürke, barnásszürke vagy ennek valamely árnyalata. A középtér mindig sötétebb. Mindkét harántsáv barna, a hullámos belső sáv ívelt, és a külső négyszeresen megtört. A széles szegélytérben többszörösen megtört, halvány szegélysáv húzódik. A hátulsó szárny világosabb színű, az egyenes harántsáv elmosódott. Az egyenletes barna, halványbarna vagy szürkésbarna fonákon egy-egy markáns harántsáv van. A rojt barnássárga-barna csíkozottságú vagy csaknem egyenletes barna, illetve több árnyalata lehetséges a szárnyak alapszínének megfelelően
Nőstények: a tor hamvas vörhenyes vagy barnás árnyalatú palaszürke. A fej kissé sárgás, a potroh a torral megegyező színű vagy sárgás, esetleg sárgás gyűrűi vannak. A szárnyak egészükben ugyancsak a torhoz hasonló színűek, az elülső sötétebb, mint a hátulsó, és az elülső középtere sötétebb, mint a tő- és szegélytér. A középteret kétoldalt sárgás árnyék kíséri. A szegélytérben sárgás hullámsávok húzódnak. A hátulsó szárnyon a tőhöz közel fekvő egyenes harántsáv alig látszik. A fonák egyenletes barna, szürkésbarna vagy sárgásbarna, a harántsávok elmosódottak. A rojt színe a szárnyakéhoz igazodik.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: hím: 26-32 mm, nőstény: 30-40 mm.

Repülési idő: augusztus-október.

Általános elterjedés: Dél-Európa kivételével egész Európában elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: az Alföld nagy részéről hiányzik.

Sárga, később megbarnuló petéit csomókban rakja le, és farpamacsa szőreivel fedi be. A peték áttelelnek. Hernyóján élénkvörös szemölcsök vannak és szürkéskék vagy piszkossárga szőrzet borítja. A hernyó alapszíne igen változékony. Tavasszal és nyáron táplálkozik. Szürkés szövedékben bábozódik. Bábja vörösbarna, zömök, kremasterén horgas tövis van. A bábidő három hónapig tart, olykor azonban több évre is elfekszik.

Tápnövény(ek): gyakorlatilag a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó minden cserjén (kökény, galagonya, málna, szeder, vadkörte, stb.) és gyümölcsfán (szilva, körte, alma, cseresznye, meggy, stb.) megél, de a nyír- (Betula spp.), mogyoró- (Corylus spp.) és fűz-fajokat (Salix spp.) is elfogyasztja.

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 09. 01.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 09. 01.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 09. 01.
© Kárpáti marcell, 2018. 08. 15.
© Dr. Csóka György, 2009. 09. 30.

Egyéb stádiumok

© Dr. Csóka György, 2019. 04. 27.
© Dr. Csóka György, 2019. 04. 27.
© Dr. Bathó Imréné, 2014. 04. 29.
© Kárpáti Marcell, 2016. 04. 30.
© Kárpáti Marcell, 2018. 04. 29.
© Kárpáti Marcell, 2018. 05. 09.
© Kárpáti Marcell, 2018. 05. 09.