Trichoplusia ni (Hübner, 1803)
vándor aranybagoly

Szinonímák: Plusia innata – v-betűs aranybagoly, kismintájú aranybagoly, u-betűs aranybagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnyának alapszíne szürke, némi olajbarna borítással és sötét behintéssel. A mintázat nyugtalan, zavaros: a két keresztvonal homályos, feketés, megkettőzött, közepükön itt-ott fényes pikkelyek láthatók, a hullámvonal zegzugos, mögötte apró nyílfoltok vannak. A gammafolt világos fehéresszürke, olykor csillogó, világos pikkelyek élénkítik, körvonalai azonban homályosak, a vesefolt elmosódott, a szárny itt és a középtér alján a legsötétebb (sötétbarna), a tővonal szaggatott, feketés, a rojt tarka. Hátulsó szárnya tompa barnásszürke, erei feketések, szegélytere sötétebb árnyalatú, rojtja fehér. Fonákja egyszínű szürke, az elülsőé sötétebb, a hátulsóé fehéres, legfeljebb a külső keresztvonal határa üt át rajta.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-34 mm.

Repülési idő: május-július, július-november.

Általános elterjedés: Dél-Európában, a Kanári-szigeteken, Észak-Afrikában, Elő- és Közép-Ázsiában, Japánban és Észak-Amerikában (Jamaika, Kuba és Haiti) él.

Magyarországi elterjedés: bárhol előfordulhat, hozzánk vándorlásai során jut el.

A hernyó sárgászöld, finom, kettős és sötét hátvonallal és a vörös légzőnyílások fölött húzódó, felül feketével szegélyezett fehér oldalsávval. Bibircsei feketék, oldalain igen nagyok.

Tápnövény(ek): pitypang-fajok (Taraxacum spp.), csucsor-fajok (Solanum spp.), csalán-fajok (Urtica spp.).

Hasonló faj(ok): Autographa jota, Autographa pulchrina, Cornutiplusia circumflexa, Autographa gamma, Syngrapha interrogationis

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 10. 23.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 10. 21.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2019. 10. 18.
© Dr Gergely Péter, 2019. 10. 19.
© Dr Gergely Péter, 2019. 10. 23.
© Gór Ádám, Görögország, 2011. 07. 23.