Utetheisa pulchella (Linnaeus, 1758)
vérpettyes medvelepke

Szinonímák: Phalaena pulchella, Utetheisa pulchra

Erebidae – Kvadrifid bagolylepkék családja   

Feje és tora fehéresszürke, az ajaktapogató csúcsa és több pont a toron feketés, a válltakaróban pirosas szőrökkel. A potroh fehéres, a légzőnyílásoknál apró feketés pontokkal, a hasoldal egyszínű. A lábak barnák, fehéresszürke vonalakkal. Az elülső szárny selyemfényű fehér, a keresztvonalak feketék – egymástól erősen elkülönülő – pontokból állnak, erősen hullámosak. A külső keresztvonalba a sejtvégi pontpár elágazásszerűen illeszkedik, a rojt tövén is éles fekete pontsor van, a rojt foltozott. A szárny elülső szegélyén és a keresztvonalak között pirosas, vagy vörhenyesbarna, nagyobb foltokra szakadozott szalagok futnak, így összbenyomásában a szárny rendkívül tarka. A hátulsó szárny áttetsző, kékes gyöngyházfényű fehér, sötétbarna holdfoltokkal és zegzugos belső határú keresztsávval, a rojt fehéres, gyenge sötétebb behintéssel. A fonák fehér, rajzolata nagyjából tükörképű, de az elülső szegélyterében nagyobb sötét folt van, és a hátsó szegélyen is sötétbarna foltsor vonul végig.

Változékonyság: a foltok mérete változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 36-41 mm.

Repülési idő: június-július.

Általános elterjedés: Észak-Európát kivéve egész Európában elterjedt.

Magyarországi elterjedés: vándorfaj, bárhol felbukkanhat, de ritka.

A nőstény nagyobb csoportokban rakja le petéit a tápnövény leveleinek fonákjára. A hernyó fekete, fehér és narancssárga színű, szőrözete néhány vastag szálból áll. Hernyóként telel. Tápnövénye levelei között vagy a talajon bábozódik. Barna bábja zömök, potrohán hosszú sörték varrnak.

Tápnövény(ek): közönséges kígyószisz (Echium vulgare), borágó-fajok (Borago spp.), atracél-fajok (Anchusa spp.), nefelejcs-fajok (Myosotis spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr Gergely Péter, Marokkó, 2008. 04. 24.