Xanthia togata (Borkhausen, 1792)
lilás sárgabagoly

Szinonímák: Cirrhia togata, Xanthia lutea, Xanthia silago – lilamintás őszibagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

A hím csápja gyengén fogazott, a nőstényé fonalas. Az ajaktapogató, a fejszőrzet és a gallér barnáslila, a válltakarók világos narancssárgák, az elő- és utótori pamacs sötétvégű. A potroh sárgásszürke, a lábak sárgás árnyalatú barnásvörösek. Az elülső szárny alapszíne változó tónusú narancssárga, a mintázat lilásbarna. A vesefolt és a körfolt homályos keretű, a vesefolt alsó harmadában egy sötét foltot találunk. A belső keresztvonal foltokra szakadozott, esetenként hiányozhat is, a külső fogazott, enyhén ívelt lefutású. A mintázat meghatározó eleme az a sötét, lilásbarna paszta, amit belülről a középső középvonal (árnyékvonal) határol, külső szegélye pedig a hullámvonal és a külső keresztvonal között húzódik. Ugyanilyen színezetű foltot találunk a belső keresztvonal kezdeténél is. A hullámvonal enyhén ívelt, foltokra szakadozott. A külső szegély narancssárga, a rojttő belső oldalán erős, sötétebb foltsorral. A rojt lilásbarna. A hátulsó szárny sárgásfehér, a középtér csak egészen halványan besötétedő, a holdfolt és a keresztvonal gyengén kirajzolt. A rojt sárgásfehér, néha lilás behintésű. A fonák sárgásfehér, az elülső szárny éle és a szegélyterek liláspiros behintésűek, a holdfolt és a külső keresztvonal jól megfigyelhető.

Változékonyság: a behintés mértéke változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 30-35 mm.

Repülési idő: augusztus-október.

Általános elterjedés: holarktikus faj.

Magyarországi elterjedés: a hűvös, nedves síkvidéki lápokban és füzesekben, hegyvidéki patakvölgyekben és fellápokban található.

Hernyója barnásszürke, nagyon finom barna, piros és sárga pontokkal behintve. Ezeknek a pontoknak az összesűrűsödéséből áll össze a sötétebb hát- és oldalvonal. A légzőnyílások feketék, a hasoldal világos vörösesszürke. A nyakpajzs a fejnél sötétebb barna. Peteként telel.

Tápnövény(ek): nyár-fajok (Populus spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 10. 12.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 09. 27.
© Dr Gergely Péter
© Gór Ádám, 2021. 08. 11.
© Káldi József, 2021. 10. 07.
© Kiss Tamás, 2021. 10. 05.
© Kiss Tamás, 2021. 10. 05.
© Baranyi Tamás, 2020. 10. 10.