Xylena vetusta (Hübner, 1813)
vörhenyes fabagoly

Szinonímák: Calocampa vetusta, Xylina vetusta – nagy barna-fabagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny alapszíne vörhenyesbarna. Az ajaktapogató rövid, vaskos, sötétbarna. A hím csápja egészen gyengén fogazott, a nőstényé fonalas. A csáptengely mindkét ivarnál világos. A fej és a gallér sötétsárga, a gallér szegélyén folyamatos fehér csík fut végig. A torszőrzet az alapszínnél sötétebb árnyalatú barnásvörös, az utótori pamacs vége sötét. A potroh sárgásbarna. Az elülső szárnyon az elülső szegély mentén végig nagyjából szárny középig húzódóan széles, sárgás behintés figyelhető meg. A körfolt igen halvány; a vesefolt egyenesen álló, sötét közepű, csak részlegesen körberajzolt. A keresztvonalak halványak, a mintázatba olvadóak. A vesefolt mögött, a sejtben sötét, szabálytalan alakú foltot találunk. A hullámvonal halvány, sárgás, a vesefolt magasságában egyetlen nagy nyílfolttal. A rojttő világos, a rojt barnássárga, szabálytalan, feketés mintázattal. A hátulsó szárny barnásszürke, a holdfolt éles, kontrasztrajzolat nélküli, a rojttő sötét, a rojt sárgásszürke. A fonák szürkéssárga, az elülső szárny középtere besötétedett, a szegélytér kivilágosodó; a hátulsó szárnyon a holdfolt igen élesen kirajzolódik.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 35-43 mm.

Repülési idő: augusztus-május. Imágóként telel, ilyenkor a melegebb napokon előjöhet.

Általános elterjedés: Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: sokfelé előfordul, kedveli a meleg, erdős, ligetes területeket. Az utóbbi évtizedekben erősen megritkult.

Hernyója élénk fűzöld (előfordul időnként barna és sötét zöldesszürke színváltozata is), sárgás hát- és mellékhátvonallal, ezek között a háti szemölcsök fehéresek, sötét ke-retűek. Oldalvonala világos, benne ülnek a pirosas légzőnyílások. Nyakpajzsa világos, a mellék hátvonal belőle indul; feje sárgászöld.

Tápnövény(ek): sokféle lágy- és fásszárú növényt elfogyaszt: például libatop-fajok (Chenopodium spp.), saláta-fajok (Lactuca spp.), acsalapu-fajok (Petasites spp.), csorbóka-fajok (Sonchus spp.), gyermekláncfű-fajok (Taraxacum spp.), kutyatej-fajok (Euphorbia spp.), here-fajok (Trifolium spp.), lórom-fajok (Rumex spp.), fűz-fajok (Salix spp.).

Hasonló faj(ok): Xylena exsoleta