Lepkék térképezése Magyarországon a Természeti Örökségünk Alapítvány koordinálásában.
Az elülső szárnyon mind a belső, mind pedig a külső harántsáv éles. Feje, tora és potroha sárga, torát hosszú, finom szőrzet borítja. A szárnyak alapszíne sárga, az elülső szárny tőtere és a hátsó szárny szegélytere enyhén, az elülső szárny szegélytere erőteljesebben barnás. Az elülső szárnyon a harántsávok élesek, színük barna. Az erek egy része, különösen a sejtet alkotók, valamint a csúcserek vörösbarnán fedettek. A hátsó szárnyon a harántsáv keskeny, barna. Az elülső szárny fonákja sárga, a szegélytér, különösen a csúcstér barna. A középfolt barna. A hátsó szárny fonákján a tőtér sárga, a szárny többi része barnássárga és márványos. A rojtja rövid, barnássárga, fényes.
Változékonyság: nem változékony.
Védettség: nem védett.
Méret: 31-36 mm.
Repülési idő: június-augusztus.
Általános elterjedés: Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.
Magyarországi elterjedés: hegy- és dombvidéki erdőkben sokfelé előfordul.
Hernyója hosszú, vörösbarna vagy barna, zöldes foltokkal, máskor egyszínű zöld. Bábja zöldes, szárnyhüvelye sárga. Peteként telel.
Tápnövény(ek): sokféle fásszárú növényt elfogyaszt, pl. juhar-fajok (Acer spp.) és tölgy-fajok (Quercus spp.).














