Lepkék térképezése Magyarországon a Természeti Örökségünk Alapítvány koordinálásában.
A hátulsó szárny középfoltjának belseje világos (szemfolt). Feje és tora világosabb, potroha sötétebb szürkésbarna. Elülső szárnya sötét szürkésbarna, a sötétbarna harántsávok részletei csak részben vehetők ki. Legfeltűnőbb rajzolati elem a szegélytér szürkésfehér szegélysávja. A hátulsó szárny tő- és középtere világosabb, mint az elülső szárnyé, a szegélytér színe viszont megegyezik. A szárny közepén elhelyezkedő szemfolt nagy. A szemfolt és a szegélytér között éles, keskeny, sötétbarna harántsáv fut. A szegélyteret határoló sáv sötétbarna, csipkézett, a szegélytér felől szürkésfehér árnyék kíséri. Fonákja világos szürkéssárga, a rajzolat sárgásbarna. Rojtja rövid, szürkésbarna.
Változékonyság: mintázata változékony.
Védettség: nem védett.
Méret: 36-50 mm.
Repülési idő: áprilistól augusztusig két nemzedéke repül, de előtte és utána is kikelhet néhány egyede.
Általános elterjedés: palearktikus faj.
Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul, gyakori.
Hernyója zöld vagy barna, általában sötéten márványozott. Bábként telel.
Tápnövény(ek): sokféle fásszárú növényt elfogyaszt, pl. juhar-fajok (Acer spp.) és tölgy-fajok (Quercus spp.).



















