Deltote bankiana (Fabricius, 1775)
ezüstös apróbagoly

Szinonímák: Eustrotia bankiana – ezüstsávos mázasbagoly

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Elülső szárnyának alapszíne meleg világos olajbarna, a rajzolat csillogó, szinte ezüstfehér. A tőtér vállán apró fehér folt látható, a tőteret széles, igen ferde és ezüstfehéres szalag zárja le, a középteret pedig hasonlóan széles, de kevésbé ferde külső keresztszalag; mindkettőnek a kerete éles és fekete, az utóbbiba beleolvad a fehér vesefolt, mindkettő a szárny töve és nem a csúcsa felé dől. A hullámvonal keskeny, fehér, egyenes, a csúcs mögött kis fehér ék látható; e két utóbbi rajzolati elemnek nincsen fekete kerete. A szegély fehér, a tővonal szaggatott, halvány, a rojt szürke. Hátulsó szárnya szürkével behintett sárgásfehér, a szegélyen elmosódott és középen megszakított fehéres szalag látható, a tővonal homályos, szaggatott, a rojt szürkésfehér. Válltakarói és tora olajbarna, szegélyük fehér. Fonákja szürkésbarnával behintett, az elülső szárnyé sötétebb árnyalatú, mint a fehéres hátulsó szárnyé, rajzolatuk alig észlelhető, legfeljebb a holdfolt és a külső keresztsáv látható.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 18-20 mm.

Repülési idő: április vége-június, július-szeptember.

Általános elterjedés: paleartikus faj.

Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul.

A hernyó zöld, hátvonala sötét, oldalvonala fehér, a légzőnyílások vörösek, sárga csíkban helyezkednek el, feje barnászöld. Fűcsomók között alakul át laza szövedékben fekvő világosbarna bábbá.

Tápnövény(ek): sás-fajok (Carex spp.), palka-fajok (Cyperus spp.), nádtippan-fajok (Calamagrostis spp.), egynyári perje (Poa annua), réti perje (Poa pratensis).

Hasonló faj(ok): hazánkban nincs.

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 05. 31.
© Gór Ádám, Biatorbágy, 2019. 08. 22.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 05. 30.
© Gór Ádám, Kunadacs, 2008. 05. 14.
© Dr. Kalotás Zsolt, 2018. 05. 31.
© Dr Gergely Péter, 2016. 06. 18.