Lepkék térképezése Magyarországon a Természeti Örökségünk Alapítvány koordinálásában.
A középpontok legfeljebb csak a szárnyak fonákján látszanak. Az 1. nemzedék feje drapp, tora vörösbarna, potroha sárgásbarna. Torát hosszú szőrzet borítja. Az elülső szárny külső szegélye kissé, a hátulsó szárny szegélye egyáltalán nem csipkés. Az elülső szárny szegélye a kiugrás előtt homorú. A szárnyak színe barnássárga, lila és rózsaszín behintéssel. Az elülső szárny csúcstere vörösbarna, a szárnyon három barna színű harántsáv fut, a hátulsón a harántsávok elmosódottak. Fonákja sokkal sötétebb, sötétbarna és vörösbarna színű, a középpontok fehérek. Rojtja rövid, fehér és barnássárga. A 2. nemzedék szárnyainak szegélye ép, az elülső szárny elülső szegélye nem csipkézett. A kiugrás tompa. A szárnyak színe halványabb, sárgásabb. Fonákja élénksárga, barna és vörösbarna színű, rózsaszín behintéssel; a középpontok hold alakúak, fehérek, a hátulsó szárnyon feketével szegélyezettek. Rojtja sárga.
Változékonyság: nem változékony.
Védettség: nem védett.
Méret: 34-43 mm.
Repülési idő: március vége-május eleje, június-szeptember eleje.
Általános elterjedés: Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.
Magyarországi elterjedés: mindenütt előfordul, az Alföldön ritkább.
Hernyója narancssárga vagy vörösbarna. Bábként telel.
Tápnövény(ek): sokféle fásszárú növényt elfogyaszt, pl. juhar-fajok (Acer spp.) és benge-fajok (Rhamnus spp.).










