Hadena confusa (Hufnagel, 1766)
fehérfoltos szegfűbagoly

Szinoníma: Dianthaecia conspersa, Dianthoecia conspersa, Hadena conspersa, Hadena nana

Noctuidae – Bagolylepkék családja   

Az elülső szárny középterében csak néhány fehér folt található, ugyanakkor a szegélytérben is éles fehér rajzolat van. Az ajaktapogató külső oldala feketés, csúcsa kivilágosodó. A hím csápja fogazott, a nőstényé fonalas. A fej- és a torszőrzet igen erősen fehérrel kevert, legsötétebb része a gallér felső harmada. A különálló részeket feketés szőrök választják el. A potroh feketésbarna némi sárgás árnyalattal, a lábak fehér vagy barnásfehér gyűrűkkel díszített. Az elülső szárny alapszíne fényes feketésbarna, a keresztvonalak kettősek, feketések, kitöltésük részben az alapszínnel megegyező, részben fehér. A tövi keresztvonal kezdeti szakasza mindig megtalálható, kétoldalt fehérrel határolt. A körfolt nagy és kerek, szaggatott vékony fekete vonallal körülrajzolt. A kitöltése tiszta fehér. A vesefolt egyenesen álló, a körfolt felé eső oldala fehéres kitöltésű, belsejében nagy, sötét maggal. A sejt alatt a középtérben a körfolt aljával általában összeérő, szabálytalan alakú fehér folt van. A hullámvonal fehéres, belső oldalán a nyílfoltok feketék, gyakran erőteljesek. A sarokfolt fehéres. Arojttő barnás, belső oldalán nagy háromszögletű, kísérő foltsorral. A rojt belső harmada barnásszürke, a külső része szabályos váltakozású fehéres és barnásszürke foltokból áll. A hátulsó szárny világosszürke, erős feketésszürke behintéssel. A szegélytér besötétedő, de belső határa nem kontúros, a sarokfolt pici, fehéres. A holdfolt és a keresztvonal csak halványan látszanak. A rojttő világos, a rojt fehéres, belső harmadán egy szaggatott barnás csíkkal. A fonák sötét barnásszürke, kicsit mozaikos, a vesefolt, holdfolt és a külső keresztvonal árnyéka halványan megfigyelhető.

Változékonyság: nem változékony.

Védettség: nem védett.

Méret: 26-30 mm.

Repülési idő: május-július, egyes példányok ősszel is kikelhetnek.

Általános elterjedés: Európától Közép-Ázsiáig elterjedt faj.

Magyarországi elterjedés: főleg középhegységeink déli lejtőin, nyíltabb lomberdei tisztásokon, hegyi réteken fordul elő, de síkvidéken is többfelé előfordul.

Hernyója sárgásszürke, egy finom hátvonallal, amelynek kétoldalán minden szelvényen egy fekete pont és egy előre mutató ferde vonalka található. Oldalvonala kettős, sötét, alatta vannak az apró fekete légzőnyílások. A has és a lábak fehéresszürkék; a feje barnásszürke. Bábként telel.

Tápnövény(ek): habszegfű-fajok (Silene spp.), kakukkszegfű-fajok (Lychnis spp.), szegfű-fajok (Dianthus spp.), mécsvirág-fajok (Melandrium spp.).

Hasonló faj(ok): Lamprosticta culta, Hadena albimacula, Hadena compta

Imágó

© Dr. Kalotás Zsolt, 2017. 07. 18.
© Káldi József, 2021. 06. 16.
© Dr Gergely Péter
© Kárpáti Marcell, 2019. 05. 17.
© Kárpáti Marcell, 2019. 05. 24.