Lepkék térképezése Magyarországon a Természeti Örökségünk Alapítvány koordinálásában.
Feje és tora világosabb, potroha sötétebb barnásszürke, potrohának első szelvényei sárgásak. Szárnyai nagyok, szélesek, alapszínük barnásszürke; a nőstények inkább barnák, a hímek szürkék. A szárnyak egész felülete sárgás, selyemfényű. A tő- és középtér sötétebb, mint a rendkívül széles szegélytér. Elülső szárnyán a belső harántvonal homályos, a külső sötétbarna, mindkettő cikcakkban fut. A középfolt hosszúkás, kerete sötétbarna, belül világosabb színű. A szegélytérben halvány szegélysáv húzódik. Hátsó szárnya az elülsőhöz hasonló, de a belső harántvonal eltűnt. Fonákja világos okkerszínű, a szegélytér élesen elválik a szárny többi részétől. Rojtja rövid, szürkésbarna, fényes.
Változékonyság: nem változékony.
Védettség: nem védett.
Méret: 38-54 mm.
Repülési idő: július-szeptember.
Általános elterjedés: Közép- és Dél-Európában elterjedt faj.
Magyarországi elterjedés: középhegységekben köves lejtőkön, sziklás völgyekben, meleg, sztyepp jellegű területeken, különösen mészköves vidékeken él.
Hernyója lapos, sárga- vagy vörösbarna, hátvonala sötét. Hernyóként telel.
Tápnövény(ek): sokféle lágyszárú növényt elfogyaszt, pl. bükköny-fajok (Vicia spp.) és útifű-fajok (Plantago spp.).








